Onderzoeker Hoger Onderwijs (PhD+) (0,6 fte)

Sluitingsdatum:  28 november

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) zoekt voor het hogeschool-brede Lectoraat Higher Education, Research and Innovation

Onderzoeker Hoger Onderwijs (PhD+) (0,6 fte)

Lectoraat Higher Education, Research and Innovation (HERI)

Het lectoraat Hoger Onderwijs, Onderzoek & Innovatie (HERI) werkt aan research & development op het grensvlak tussen hoger onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk. HERI’s onderzoek heeft een multidisciplinair fundament en bouwt op principes uit de Onderwijskunde, Science & Technology Studies, Organisatiekunde, Wetenschapsfilosofie, Sociologie en Antropologie. De huidige twee dominante onderzoeksthema’s zijn: 1) leerprocessen tot en van professionals en 2) innovatieprocessen van diverse stakeholders via samenwerking. De lector en het team voeren samen de aan de lector gegeven lectoraatsopdracht uit. Het lectoraat is hogeschool-breed gepositioneerd met de Faculteit Maatschappij en Recht als penvoerder.

De functie
We zoeken een gepromoveerde onderzoeker om de basis in het team te versterken. Afhankelijk van het precieze profiel van de gekozen kandidaat zal die zich meer/minder inzetten op het onderzoeksproject gericht op innovatie in living labs en/of op het project dat de transformatie van student tot professional longitudinaal onderzoekt. Beide projecten zijn langlopend en hebben een rijke, vooral kwalitatieve, empirische oriëntatie en een groot aantal relevante variabelen wat het complex van aard maakt. We zoeken een onderzoeker die graag werkt met deze rijkheid en complexiteit op het grensvlak van onderzoek naar en innovatie van het hoger onderwijs.

De werkzaamheden omvatten in ieder geval:

 • Het uitvoeren van het onderzoek, samen met MA+ collega’s en studenten die tijdens het werk ook van jou mogen leren.
 • Het opzetten van nieuwe deelstudies binnen het geschetste raamwerk; dit is vaak inclusief literatuurstudie en bevragen van praktijkpartners.
 • Het rapporteren en dissemineren van de resultaten via wetenschappelijke en professionele publicaties en presentaties voor divers publiek.
 • Tijdens en na het onderzoeksproces ondersteunen we praktijkpartners in het gebruik van de nieuwe inzichten in hun eigen praktijk. Sommige onderzoekslijnen zijn werkelijke co-creatie.
 • Tot slot hebben alle HERI medewerkers ook enkele ondersteunende taken, zoals het organiseren van colloquia, onderhoud van de website, het plannen van collectieve scholing of het coördineren van transcriptiewerk.

Wij zoeken een onderzoeker die:

 • Gepromoveerd (PhD) is in een empirische, sociale wetenschap, bij voorkeur met een inhoudelijke oriëntatie op hoger onderwijs en/of processen van kennisontwikkeling. Ervaring als postdoc/UD/onderzoeker na de promotie is een pré.
 • Bij voorkeur per 1 januari 2022 kan starten;
 • Ruime ervaring heeft met kwalitatieve methoden, zoals observaties en/of het afnemen van semigestructureerde interviews en het verwerken van de data hiervan;
 • Enthousiast wordt van het genoemde onderzoeksgebied;
 • Ervaring heeft met het uitvoeren van literatuuronderzoek;
 • Een vlotte pen en ervaring met het schrijven van wetenschappelijke teksten in Nederlands en Engels;
 • Een gezellige teamgenoot is en ook online snel contact maakt, aangezien we de komende tijd deels online zullen blijven werken.

Het team en de samenwerking

HERI bestaat uit een dynamisch team met een lector, senior onderzoeker, onderzoekers en student-onderzoekers (zie www.hva.nl/heri). Het lectoraat werkt binnen de HvA samen met docenten, onderzoekers en studenten uit alle faculteiten en kenniscentra, landelijk met diverse hogescholen en universiteiten en internationaal met relevante onderzoeksgroepen. Drie hoogleraren van resp. Lancaster University (UK), KU Leuven (België) en Universiteit Gent (België) vormen de externe adviesraad van het lectoraat.

Talent als basis, diversiteit als kracht

De HvA wil een organisatie zijn waarin iedereen zich welkom, gewaardeerd en thuis voelt. Als werkgever geloven we dat, hoe inclusiever we zijn, des te beter we kunnen presteren als kennisinstelling van en voor de stad. We streven er daarom naar om de verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven die Amsterdam rijk is, weerspiegeld te zien in het personeelsbestand van onze hogeschool.

Wij bieden
De werkzaamheden maken deel uit van de organieke functie docent/onderzoeker 2. Bij deze functie hoort de loonschaal 11 (cao hbo). Het salaris bedraagt maximaal € 5026,- bruto per maand bij een volledige aanstelling en is afhankelijk van opleiding en ervaring. De aanstelling is voor 0,6 fte in tijdelijke aanstelling tot 1 januari 2023. Eventuele verlenging is afhankelijk van functioneren en formatieruimte.

De HvA heeft een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een 13e maand. Daarnaast biedt de HvA (via de HvA Academie) uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden en stimuleert medewerkers om zich blijvend te professionaliseren.

Kijk bij medewerkers aan het woord hoe onze collega’s denken over werken bij de HvA.

Wil je meer weten over deze functie?
Neem dan gerust contact op met Linda van Ooijen-van der Linden via l.van.der.linden@hva.nl (gebruik dit emailadres uitsluitend voor het stellen van vragen: we verwerken alleen sollicitaties die we ontvangen via de sollicitatie onderaan deze vacature).

Word jij onze nieuwe onderzoeker? 
Overtuig ons in je sollicitatiebrief! Klik op de knop “solliciteer nu” om uiterlijk 28 november 2021 online te solliciteren.De eerste gespreksronde zal in de week van 6 december plaatvinden.

Wat je verder moet weten

 • deze vacature is gelijktijdig in- en extern gepubliceerd. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang op externe kandidaten; 
 • wil je meer weten over hoe onze sollicitatieprocedure verloopt? Kijk dan op onze website Werken bij de HvA;
 • bij de werving en selectie ter invulling van deze vacature, houden wij de HvA Sollicitatiecode aan. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer nu>>