Universitair Docent of Hoofddocent Vakdidactische Bekwaamheden van de Leraar – Taal en Cultuur/Bèta

Faculteit/Dienst:  Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen
Opleidingsniveau:  Gepromoveerd
Functie type:  Wetenschappelijk Personeel
Sluitingsdatum:  5 september 2022
Vacaturenummer:  9747

Zoek je een stimulerende omgeving om vakdidactisch onderzoek te doen en wil je je kennis inzetten voor het opleiden en professionaliseren van leraren in het voortgezet onderwijs? Wij zoeken een universitair (hoofd)docent (1,0 fte) met als focus ontwikkeling van de vakdidactische bekwaamheid van leraren, bij voorkeur op het domein van de Taal- en Cultuurvakken of op het domein van de Bèta-vakken.     


De Faculteit Maatschappij en Gedrag gaat met de sectorplangelden extra investeren in de interdisciplinaire thema’s: ‘Psychische aandoeningen en preventie’, De menselijke factor in technologieën’, ‘Maatschappelijke ongelijkheid en diversiteit’ en daarom zijn we op zoek naar een universitair (hoofd)docent (1,0 fte) met als focus ontwikkeling van de vakdidactische bekwaamheid van leraren, bij voorkeur op het domein van Taal en Cultuur of Bèta.


Als docent draag je bij aan het onderwijs van de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) van de Universiteit van Amsterdam. De ILO is onderdeel van Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW) en biedt onder andere de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs aan, waarmee studenten hun eerstegraads lesbevoegdheid kunnen behalen. De leraar die de ILO wil opleiden is pedagogisch goed onderlegd, sterk in het ontwerpen en evalueren van onderwijs en in staat om goed onderbouwde keuzes te maken. De ILO werkt in het opleiden en professionaliseren van leraren nauw samen met scholen voor voortgezet onderwijs in de regio. 


Als vakdidactisch onderzoeker draag je bij aan het onderzoek van de programmagroep Domeinspecifiek leren. Onderzoekers in deze programmagroep bestuderen vraagstukken over leren, onderwijzen en professionaliseren vanuit een vakdidactisch en curriculumperspectief. Zij doen zowel praktijkgericht als fundamenteel onderzoek. De programmagroep en de ILO willen het onderzoek naar ontwikkeling van vakdidactische bekwaamheden in het voortgezet onderwijs versterken. Hoe kunnen deze binnen verschillende opleidingstrajecten en in de school ontwikkeld worden? En hoe kunnen leraren bekwaamheden ontwikkelen gericht op samenhang in het curriculum, bijvoorbeeld gericht op ontwikkeling van taalvaardigheid, persoonlijke vorming of redeneervaardigheden? 

Wat ga je doen


Onderwijs

 • verzorgen van onderwijs in de lerarenopleiding (bv. (vak)didactiek, educatief ontwerpen, lesbezoeken);
 • bijdragen aan ontwikkeling van onderwijs in de lerarenopleiding;
 • bijdragen aan professionalisering van leraren.


Onderzoek

 • onderzoek naar het ontwikkelen van vakdidactische bekwaamheden van leraren op het domein van de Taal- en Cultuurvakken of op het domein van de Bèta-vakken, bijvoorbeeld op het gebied van het ontwerpen van een samenhangend curriculum;
 • begeleiden van promovendi die vakdidactisch onderzoek doen;
 • ontwikkelen van eigen onderzoeksprojecten en verwerven van financiering voor onderzoek.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • je bent gepromoveerd in de vakdidactiek (op het gebied van Taal en Cultuur of Bèta);
 • je hebt uitstekende onderzoeksvaardigheden, zowel kwantitatief als kwalitatief, blijkend uit publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de vakdidactiek en curriculum;  
 • je hebt originele ideeën voor nieuw, relevant onderzoek op het gebied van de vakdidactiek en in het bijzonder de ontwikkeling van vakdidactische bekwaamheden;
 • je wilt verbindingen leggen tussen verschillende vakdidactische disciplines en tussen vakdidactiek en onderwijskunde;
 • je hebt (bij voorkeur) ervaring met het begeleiden van promovendi;
 • je hebt goede didactische kwaliteiten en ervaring met het geven van onderwijs aan leraren in opleiding en professionalisering van leraren;
 • je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te werken
   

Wat bieden we jou


Het betreft een tijdelijk dienstverband van 38 uur per week voor de duur van 1 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het contract worden omgezet in een vast dienstverband. De verhouding onderwijs-onderzoekstijd is 60-40, maar voor beginnende UD’s in het eerste jaar 50-50. Het UFO-profiel Universitair Docent is van toepassing.  

Je wordt, afhankelijk van relevante kennis en ervaring, aangesteld als universitair docent of hoofddocent. Het salaris bedraagt bij aanstelling als UD, €3.974 tot €5.439 bruto (salarisschaal 11) en bij aanstelling als UHD, €5.506 tot €6.702 (salarisschaal 13) op basis van 38 uur per week,  exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Over ons


De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Bij de ILO en in de programmagroep Domeinspecifiek leren kom je terecht op een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en voldoende ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling. Er is een open sfeer en veel intercollegiale samenwerking. Mede door het brede netwerk van scholen waarmee we samenwerken en de stagelopende studenten is er steeds een inspirerende wisselwerking tussen theorie en praktijk.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met:

 1. Carla van Boxtel, hoogleraar, C.A.M.vanBoxtel@uva.nl

Sollicitatie

Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we sollicitatie  graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren. We ontvangen graag een motivatiebrief en cv als pdf-bestand.

De reactietermijn sluit op 5 september 2022. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen. Gesprekken worden in overleg ingepland in september.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Solliciteer nu »