Juridisch beleidsadviseur bij het NRO

 • NRO, DEN HAAG  
 • WO
 • 32 – 38 UREN
 • VAN € 3.984,- TOT € 5.480,-

Heb jij een passie voor de wetenschap? Als juridisch beleidsadviseur bij het NRO ben je betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van subsidierondes en voorbereiding en monitoring van onderzoeksprogramma’s. Kortom, een divers takenpakket. Geen dag is hetzelfde.

Heb jij een passie voor de wetenschap? Wil je graag een actieve bijdrage leveren aan de versterking van wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan in het onderwijs? Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) maakt zich sterk voor verbetering van het onderwijs met kennis uit onderzoek. Dit doen we door wetenschappelijk onderwijsonderzoek te financieren en te coördineren. Ook maken we resultaten uit onderzoek vindbaar en toegankelijk, zodat professionals uit de praktijk en het beleid deze kennis kunnen gebruiken. Het NRO is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In de praktijk betekent het dat je 

een beleidsmatige brugfunctie vervult tussen het NRO en de afdelingen Juridische zaken en Inkoop van NWO. Je ziet toe op afstemming over en uniforme uitvoering van werkwijzen en procedures, bijvoorbeeld in relatie tot privacy- of staatssteunvraagstukken, of het rechtmatig nemen van besluiten in de verschillende fases van het subsidieproces. Zowel intern als extern heb je een mediërende rol tussen aan de ene kant de wensen van praktijk en beleid en aan de andere kant de kaders van wet- en regelgeving. Je identificeert en signaleert risico’s en denkt actief en constructief mee over mogelijke oplossingen. Je bent daarover tevens eerste aanspreekpunt voor de NRO-medewerkers. Je denkt mee over privacyaspecten (zoals het toepassen van de AVG) met betrekking tot onderzoeksprocedures maar ook in relatie tot het verzamelen, delen, koppelen en verwerken van onderwijsdata. Dit betreft met name het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO, zie www.nationaalcohortonderzoek.nl), en grootschalige dataverzamelingen als Peil.onderwijs, PISA, TIMSS en PIRLS. Hiertoe neem je zelfstandig deel aan verschillende overlegtafels met betrokken partijen zoals het ministerie van OCW, de NCO-onderzoekers, de Inspectie van het Onderwijs, DUO en het CBS. Met deze partijen stem je tevens af over mogelijke juridische knelpunten bij verdere uitbreidingen van het NCO. Intern fungeer je als schakel tussen de afdelingen Juridische Zaken en Inkoop van NWO en de beleidsmedewerkers of medewerkers kennisbenutting en communicatie van het NRO. Je denkt constructief mee over de juridische kant van nieuwe subsidie- en aanbestedingsprocedures, stelt beleidsadviezen hierover op, en zorgt voor een georganiseerde en gestroomlijnde kennisoverdracht.  Je participeert in overleggen met externen.

Tevens willen wij graag dat je actief meedenkt bij het verder ontwikkelen van het beleid binnen het NRO.

Dit breng je mee

 • een universitaire masteropleiding rechtsgeleerdheid afgerond en aantoonbaar minimaal drie jaar relevante werkervaring;
 • kennis van het Nederlandse onderwijsstelsel;
 • affiniteit met het onderwijsrecht en bij voorkeur ook met het staatssteunrecht;
 • het vermogen om zich subsidie- en aanbestedingsprocedures snel eigen te maken;
 • kennis over de ontwikkeling van beleid en wet- en regelgeving in het onderwijs of een vergelijkbare sector;
 • kennis van de huidige stand van zaken op het gebied van privacy-gerelateerde vraagstukken met betrekking tot verschillende vormen van onderwijsonderzoek. Het gaat hierbij in het bijzonder om grootschalige dataverzamelingen waarbij sprake is van de verwerking van persoonsgegevens;
 • ervaring met het samenwerken met verschillende stakeholders;

Hier kom je te werken

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) werkt aan verbetering van het onderwijs. Dit doet het door het organiseren van subsidierondes voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten, waarin onderzoekers en onderwijsprofessionals (docenten, schoolleiders, etc.) vaak samenwerken. Daarnaast zorgt het NRO ervoor dat onderwijsprofessionals gebruik kunnen maken van de inzichten uit wetenschappelijk onderzoek om hun eigen onderwijs te verbeteren.

Binnen NRO werken enthousiaste en gedreven collega’s met diverse achtergronden in gender, cultuur en leeftijd. Door de invoering van het hybride werken werk je deels op kantoor, deels thuis. We hebben een open en informele sfeer, zijn ambitieus, kwaliteitsgedreven en voelen ons verbonden met ons werk en elkaar. We hebben een open en informele sfeer, zijn ambitieus en enorm betrokken bij ons werk. Het NRO is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Dit bieden wij jou

Een uitdagende en maatschappelijk relevante baan in een enthousiast team met uitstekende arbeidsvoorwaarden volgens de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Onderzoeksinstellingen (Cao-OI (NL) – WVOI).

Het betreft een arbeidsovereenkomst voor de periode van 1 jaar en bij goed functioneren mogelijkheid tot verlenging. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime dienstverband tussen € 3984 en € 5480 bruto per maand (schaal 11, CAO Onderzoeksinstellingen). Daarnaast bieden we je onder andere 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,33% en een zeer ruime verlofregeling. Verder is NWO aangesloten bij het ABP voor de pensioenvoorziening en bieden we gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof, korting op onze collectieve ziektekostenverzekering en ruime opleidingsmogelijkheden. We werken hybride (deels op kantoor en deels thuis), bieden een vergoeding voor het thuiswerken en het reizen met het openbaar vervoer en stellen een laptop en mobiele telefoon van NWO beschikbaar.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is één van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO bestaat uit een Domeinorganisatie en een Institutenorganisatie. De NWO-Domeinenorganisatie investeert jaarlijks bijna 900 miljoen euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, vraaggestuurd onderzoek met maatschappelijke impact en onderzoeksinfrastructuur. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen aan universiteiten en kennisinstellingen. De NWO-Domeinenorganisatie wordt gevormd door circa 750 bevlogen en betrokken medewerkers.

Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van wetenschappelijke en maatschappelijke impact, kortom het succes van NWO, valt of staat met de inzet, kwaliteit, bevlogenheid en diversiteit van onze medewerkers. We werken elke dag weer aan een inclusieve omgeving waarin alle medewerkers hun talenten kunnen ontwikkelen en zich gewaardeerd en betrokken voelen. Een werkomgeving waarin ruimte is voor verschillen en waarin iedereen kan uitblinken, zich geïnspireerd en gemotiveerd voelt.

Kom jij samen werken aan wetenschap?

Wanneer je denkt dat bovenstaand profiel bij jou past, nodigen we je beslist uit om te reageren. Stuur vóór 1 december 2022 je cv en motivatiebrief naar ons toe via de “solliciteer”-button op de NWO website. De sollicitatiegesprekken vinden online en/of in ons kantoor in Den Haag plaats.

Wil je graag meer informatie over onze organisatie? Neem een kijkje op www.nwo.nl en/of www.nro.nl. Onze teamleider Liesbet de Haas, vertelt je graag meer over de functie. Zij is te bereiken via 070-3440957 of l.dehaas@nwo.nl. Joke Ruberg P&O adviseur, kan de procedure toelichten, contact kan via 070-3440648 of j.ruberg@nwo.nl.

Nu solliciteren

Ga naar: https://www.nwo.nl/vacatures/juridisch-beleidsadviseur-bij-het-nro