Postdoctoraal Onderzoeker ‘Versterking Ouderbetrokkenheid Voortgezet Onderwijs’

 • Faculteit/Dienst:  Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen
 • Opleidingsniveau:  Gepromoveerd
 • Functie type:  Wetenschappelijk Personeel
 • Sluitingsdatum:  24 november 2022
 • Vacaturenummer:  10848

Ben je een gedreven onderzoeker? Ben je vertrouwd met de vraagstukken rondom de versterking van ouderbetrokkenheid in het (voortgezet) onderwijs? Wij zoeken een postdoctoraal onderzoeker die op dit terrein samen met onderzoekers en praktijkpartners interventies kan ontwikkelen, uitvoeren en evalueren. Deze studie is het eenjarige sluitstuk van het project ‘Kansen in Crisis: hoe geven scholen vorm aan educatief partnerschap?’

De programmagroep Onderwijswetenschappen doet onderzoek naar de invloed van onderwijsbeleid, onderwijsorganisatie en leeromgeving op de kwaliteit van onderwijsleerprocessen. Het programma wordt gekenmerkt door aandacht voor de verwevenheid van vraagstukken op het microniveau van lerende en docent, het mesoniveau van de onderwijsorganisatie en het macroniveau van onderwijssysteem en -beleid. De programmagroep streeft ernaar bruggen te slaan tussen onderwijstheorie en -praktijk.

De afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen binnen de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in diverse opleidingen en in het Research Institute of Child Development and Education en Research Priority Area Yield. De universitair docent zal deel uitmaken van de programmagroep Onderwijswetenschappen.

Wat ga je doen

 • Je ontwerpt, begeleidt en evalueert interventies om de betrokkenheid te stimuleren van ouders van (risico)leerlingen op scholen in het voortgezet onderwijs. Je werkt hierin samen met onderzoekers en praktijkpartners. Je maakt hierbij gebruik van de eerder opgedane inzichten uit het project Kansen in crisis en ander onderzoek;
 • Je presenteert en publiceert over je onderzoek voor een (inter)nationaal wetenschappelijk publiek;
 • Je zoekt (kennis)uitwisseling met professionals in de onderwijspraktijk, in het bijzonder van het voortgezet onderwijs (o.a. in samenwerking met de VO-Raad);
 • Je draagt positief bij aan de organisatie en samenwerking binnen de programmagroep en de afdeling.

Wat vragen we van jou
 Je hebt:

 • een afgeronde dissertatie in de onderwijswetenschappen of een aanverwant wetenschapsterrein (bijv. sociologie, psychologie);
 • kennis van de theorie en praktijk van vraagstukken met betrekking tot ouderbetrokkenheid in het (voortgezet) onderwijs;
 • uitstekende onderzoeksvaardigheden, blijkend uit presentaties op wetenschappelijke congressen en publicaties in internationale tijdschriften;
 • originele ideeën voor onderzoek;
 • ervaring met samenwerking met collega’s in de onderwijspraktijk en onderzoek;
 • goede communicatieve, sociale en organisatorische eigenschappen.

Je bent proactief, nieuwsgierig, ambitieus, flexibel en doelgericht.


Wat bieden we jou
Het betreft een tijdelijke aanstelling van 38 uur per week voor de duur van 1 jaar.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal €3.974 en maximaal €5.439 bruto per maand (schaal 11) op basis van volledige werktijd (38 uur per week), exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing. Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een eindejaarsuitkering en vinden we het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. We hebben hiervoor uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden. 

Wat bieden we je verder
Een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie. De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Werken bij de UvA betekent werken in een kritisch, onafhankelijk, innovatief en internationaal klimaat, met een open sfeer en een sterke betrokkenheid bij Amsterdam en de (internationale) samenleving.

Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.
 

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen
 Voor vragen over de functie of de afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

Sollicitatie

Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we je sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren. We ontvangen graag een motivatiebrief en cv als pdf-bestand.

De reactietermijn sluit op 24 november 2022. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen. De sollicitatiegesprekken zullen worden gehouden op maandagmiddag 28 november 2022.

Solliciteer via de UvA site >>