Promovendus leercultuur

Locaties: SSR
Functiegroep: Onderzoek / wetenschappelijk
Carrièreniveau: Medior
Opleidingsniveau: Wo
Dienstverband: Fulltime
Contracttype: Tijdelijk, met uitzicht op een vast contract
Uren: 32 tot en met 36 uur
Stad informatie: Uniceflaan 1 Utrecht
Sluitingsdatum: 21 mei

Solliciteren

Wie we zijn

SSR (Studiecentrum Rechtspleging) is het eigen opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Wij verzorgen de opleidingen tot onder andere rechter en officier van justitie en bieden een breed curriculum aan juridisch-inhoudelijke cursussen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap voor alle medewerkers van de rechterlijke organisatie.

We zijn op zoek naar een promovendus die zal worden aangesteld bij SSR in combinatie met een gastvrijheidsaanstelling bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Je wordt begeleid door een team van de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen binnen de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA en het onderzoek vindt plaats bij en in samenwerking met SSR.

Wat je gaat doen

In het voorjaar van 2022 is er binnen SSR een pilot opgestart waarbij door middel van een leercultuurscan is gekeken naar de leercultuur bij een zestal teams binnen de rechterlijke organisatie. Hierbij wordt leercultuur gedefinieerd als een omgeving waarin je je uitgedaagd voelt om je te ontwikkelen door werkzaamheden waarbij je (samen) kunt leren en experimenteren en waarin leren een vanzelfsprekend onderdeel vormt van de (verbetering van) kwaliteit van het werk. Een gezonde leercultuur is van belang om de kwaliteit van de rechterlijke organisatie te waarborgen en doorlopend te verbeteren.

De onderzoeksactiviteiten naar de leercultuur binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie worden uitgebreid. We maken hierbij gebruik van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden en werken nauw samen met de parketten en gerechten in het ontwikkelen van instrumenten en methodieken. Deelvragen die in dit promotieproject aan de orde komen, zijn:

 • Hoe kunnen we op basis van de uitkomsten van de pilot het onderzoek met de leercultuurscan op grotere schaal uitvoeren binnen parketten en gerechten?
 • Hoe ontwikkelt de leercultuur binnen parketten en gerechten zich door de tijd heen en in relatie tot beleidsveranderingen?
 • Hoe kan de ontwikkeling van de leercultuur binnen parketten en gerechten effectief worden ondersteund met interventies?

Jouw taak als promovendus is om dit onderzoek onder begeleiding van de Universiteit van Amsterdam en SSR vorm te geven en uit te voeren. Dit houdt in dat je het onderzoek bedenkt, opzet, gerechten en parketten werft die deel willen nemen aan het onderzoek, de data verzamelt, analyseert en rapporteert aan de deelnemende parketten en gerechten. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het schrijven van wetenschappelijke artikelen op basis van de vergaarde data, waarop je een proefschrift vorm zal geven.

Wat we je bieden

SSR biedt een prettige werkomgeving. Ons kantoor aan de Uniceflaan in Utrecht is de plek waar wij elkaar ontmoeten en waar onderlinge verbinding en inspiratie tot stand komt. Daarnaast is er de mogelijkheid om thuis te werken.

Het salaris voor deze functie bedraagt minimaal € 3.119,04 en maximaal € 4.374,95 bruto (schaal 9 CAO Rijk) per maand bij een 36-urige werkweek. Inschaling in een aanloopschaal is mogelijk. Wij bieden je in eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Het is een tijdelijke functie voor een periode van 4 jaar. 

Aan de Universiteit van Amsterdam werk je samen met andere onderzoekers in een omgeving waar je op de hoogte blijft van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam. Tijdens de promotie maak je gebruik van ons nationale en internationale netwerk.

Al met al een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie.

Organisatie informatie
Studiecentrum Rechtspleging – Werken bij de Rechtspraak

SSR is het eigen opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Wij verzorgen de opleidingen tot onder andere rechter en officier van justitie en bieden een breed curriculum aan juridisch-inhoudelijke cursussen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap voor alle medewerkers van de rechterlijke organisatie.

SSR streeft er naar de organisatie een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij, waarin iedereen de tijd en ruimte krijgt zich te ontwikkelen. Meer informatie over SSR, onze visie en ons aanbod kun je vinden op www.ssr.nl.

We zijn ook actief op social media (LinkedInTwitterInstagram).

Wat we van je vragen

Je hebt een (research) master binnen onderwijswetenschappen, (organisatie)psychologie, organisatiewetenschappen, of een soortgelijke opleiding bijna of helemaal afgerond.  In verband met het uitvoeren van het onderzoek binnen de gerechten en parketten is goede beheersing van het Nederlands vereist. Je doet echter onderzoek in een internationale context, beheersing van het Engels is daarom eveneens aan de orde.

Wat we verder van je vragen:

 • Je bent gericht op samenwerking met collega’s in de onderwijspraktijk en onderzoek.
 • Je bent vaardig in het schrijven van academische teksten.
 • Je hebt ervaring op het gebied van kwalitatieve en/of kwantitatieve onderzoeksmethoden, bij voorkeur beide.
 • Je hebt ervaring met het opzetten van onderzoek.
 • Je bezit goede communicatieve sociale en organisatorische vaardigheden.
 • Je herkent en kan omgaan met verschillende (organisatie) belangen bij het vormgeven en uitvoeren van jouw onderzoek.
 • Je hebt een nieuwsgierige en resultaatgerichte houding.
 • Je werkt zelfstandig en je kan flexibel omgaan met veranderende omstandigheden.

Interesse?

Zoek jij inhoudelijke veelzijdigheid en uitdaging en wil je een bijdrage leveren aan het functioneren van de rechtsstaat? Dan is deze functie bij de Rechtspraak iets voor jou.
Solliciteer direct via onderstaande button. Dit kan tot uiterlijk 21 mei aanstaande.

Heb je eerst nog vragen? Neem dan contact op met Bas de Jong, onderzoeker, via 06-52830213.

We vragen je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen bij indiensttreding.

De eerste gesprekken vinden plaats op dinsdag 6 juni. Mocht je doorgaan naar een vervolggesprek dan vindt dat gesprek plaats op dinsdag 20 juni. Graag alvast rekening houden met deze data.

Binnen de Rechtspraak weten we heel goed zelf onze kandidaten te bereiken. We reageren daarom ook niet op acquisitie of aanbiedingen van bureaus of tussenpersonen.

Solliciteren